Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar "uygarlığın" 7000 yıl önce Sümerler ile ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak birkaç yıl önce Şanlıurfa 'da Göbekli Tepe ve komşu köyler keşfedildi. O zamandan beri her şey değişti.
Göbekli Tepe'nin en eski kalıntıları en az 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Harabelerde bulunan bazı monolitler tanga giyen insanları temsil ediyor. Ancak 12.000 yıl önce insanlık Younger Dryas (buz çağının) ortasındaydı. Yani o zamanlar insanların sadece tanga giymesi imkansız. Böyle giyinerek yürüyebilmek için sıcaklığın hafif olması gerekiyordu.
Ancak Younger Dryas'tan önceki son "hafif" dönem M.Ö. 110.000'de son buzul çağının başladığı zaman. Yani en azından Göbekli Tepe'nin bazı kısımları o eski döneme ait olabilir.
Göbekli Tepe'de ideogramlar kaydedildi, yani hayvanları veya eşyaları temsil etmeyen ama soyut kavramları temsil eden oymalar. Bunlar, Sümerden en az 5.000 yıl önce insan yazmasının ilk örnekleri olabilir.
Göbekli Tepe binaları tahta veya samandan değil kireçtaşından yapılmıştır. Bazı sütunlar 20 tona kadar gelir. Göbekli Tepe sakinleri Sümerler'den binlerce yıl önce taş evler ve köyler inşa edebildiler.
'Grous Yıldızı' adı verilen bir taş levhada, Göbekli Tepe halkı, bir kuyrukluyıldızın gökyüzünden geçtiği sırada kendileriyle 'dış varlıklar' arasında bir karşılaşmadan bahsediyor.
Ayrıca, kayıtlı hesap bir kuyruklu yıldız bombalanmasının Dünya genelinde büyük bir yıkıma neden olduğu bir zaman dilimine işaret ediyor.
Göbekli Tepe ve Grous Yıldızı
Göbekli Tepe'nin en eski kalıntıları en az 12.000 yıl öncesine dayanıyor. Harabelerde bulunan bazı monolitler tanga giyen insanları temsil ediyor.