Sosyal medya bağımlılığından kurtulmak İçin 6 yol

Sosyal medyayı kullanmayı bırakmak için kendinizi eğitebileceğiniz 6 yolu açıklıyoruz. Sıkı durun bu yazıyla sosyal medyadan kurtulmamak imkansız.

Sosyal medya bağımlılığı, teknolojik açıdan gelişmiş dünyaya yayılan bir problemdir. Facebook, Google ve Apple sizi sosyal medyaya kilitlemek için elinden geleni yapıyor. Çünkü eğer sosyal medya biterse bu devasa şirketlerin de bitmesi demek. Onlar sizi istediği kadar bağlamaya çalışsın olay yine sizde bitiyor.



Eski Google çalışanı Tristan Harris şunları söyledi:

Dünyanın en güçlü teknoloji şirketleri, insanlara büyük zarar veren bilinçli kararlar veriyorlar.

Bir google çalışanının bu durumun farkına varması güzel bir şey, ama bizim de bu durumun farkına varmamız gerekir.

Sosyal medya bağılılığından kurtulmak için adım adım ilerleyeceğiz.

1. Bildirimlerinizi kapatın

İnsanların 'mükemmel' yaşamlarını sosyal medyada görmek, gerçekte ne kadar yanlış olursa olsun, kendimizi kötü hissettirebilir. Belki facebook'da hiç sevmediğiniz bir görüntüye etiketlenmişsinizdir ve bu size bildirim olarak gelebilir. En iyisi instagram'daki gereksiz fotoğraflardan kurtulmak ya da bir sayfadan aboneliği kaldırmak da iyi bir başlangıçtır. Biz en en en iyisi bildirimleri kapatalım.

2. Bir hobi edin

Zamanınızı sosyal medyadan geri almanın başka bir yolu, bir hobi bulmaktır. Canınız sosyal medya çekerse dışarı çıkıp yürüyüş yapabilirsiniz. Bu duruma kendinizi şartlarsanız gerçekten güzel bir hobi elde etmişsinizdir demektir. Sağlık da cabası.

3. Instagram kullanırken duygusal kullanmayın

Washington Üniversitesi'nde profesör olan Dr. Tim Bono, duygusal insanların instagram kullanmaması gerektiğini söylüyor.

Eğer olumsuzluk halihazırda düşüncelerinizi ve duygularınızı istila ediyorsa, başkalarının fotoğraflarından ve yazılarından elde edilen sosyal karşılaştırma, sadece sizi aşağı doğru sallamak içindir. 

5. Çevrim içi harcadığınız zamanı takip edin

Ne sıklıkla kullandığınızı not edin. Bu tespiti yapan android uygulamaları var. Kaç defa ekran açtığınız, günde kaç defa bildirim aldığınız, ne kadar süre kullandığınız gibi bilgiler toplanıyor ve gün sonunda size sunuluyor. Bir günde 40 dk'dan fazla sosyal medyada vakit harcıyorsanız ciddi bir bağımlısınız demektir. 40 dakikadan 10 dk'ya düşmelisiniz.

6. Uygulamalarınızı silin

Kesin sonuçsa uygulamaları telefonunuzdan silerek Twitter ve Instagram gibi yerlere harcadığınız zamanı sınırlandırın. Bu şekilde, bir bilgisayarı kullanırken sosyal medya sitelerine erişirsiniz. Şüphesiz sosyal medyada daha az zaman geçirmiş olacaksınız.